Boyları 16-60 santim arasında değişen Geko Kertenkelesi, Kutuplar hariç, her kıtada genellikle sıcak iklimlerde yaşar. Grup üyelerinin boyları 16 ile 60 cm arasında değişir.
Cıvıldama ya da tıklama seslendirmeleriyle diğer kertenkelelerden farklıdır.
Sadece bir familya hariç tüm gekoların göz kapakları yoktur.
Bir geko Kertenkelesi, tozdan arındırmak için korneasını yalıyor.
Göz kapakları olmayan gekolar genellikle kendi kornealarını toz ve kirden arındırmaları gerektiğinde, onları temiz ve nemli tutmak için yalarlar.
Birçok geko türü gece yaşarken, bazı türler gün boyu aktiftir .
Pürüzsüz ve dikey yüzeylere tırmanmalarına ve hatta iç mekan tavanlarından kolaylıkla geçmelerine olanak tanıyan özel ayak pedleriyle tanı gekolar da savunma sırasında kuyruklarını kaybedebilir.
Fransa’nın Marsilya kentindeki bir müzenin bodrum katında bulunan ve 600 milimetre uzunluğundaki geko en büyük olarak kayıtlara geçerken,en küçük geko, yalnızca 16 milimetre uzunluğunda ölçülmüştür.
Ortak özellikler
Oligosen – kehribar içinde hapsolmuş bir geko
Diğer sürüngenler gibi gekkotanlar da ektotermiktir[10] ve çok az metabolik ısı üretirler. Esasen, bir kertenkelenin vücut ısısı bulunduğu ortama bağlıdır. Ayrıca, hareket, beslenme, üreme vb. gibi ana işlevlerini yerine getirmek için kertenkelelerin nispeten yüksek bir sıcaklığa sahip olması gerekir.[10]
DÜZENLİ DERİ DEĞİŞTİRİRLER
Gekolar, zamanlama ve yöntem bakımından farklılık gösteren türlerle oldukça düzenli aralıklarla derilerini değiştirirler. Nem varlığı deri değiştirmeye yardımcı olur. Kertenkele deri değiştirmeye başladığında kendi gevşek derisini vücudundan ayırıp yiyip süreci hızlandırır.
Geko türlerinin yaklaşık % 60’ı nda ise çoğu yüzeye yapışmalarına izin veren yapışkan parmak pedleri vardır.
Bir yanıt yazın